zondag 26 april 2009

Lang leve de Koningin!

30 april vieren we Koninginnedag maar het had niet veel gescheeld of we hadden geen koningin gehad. In het begin van het schaakspel zoals wij het kennen (zo’n 1500 jaar geleden) stond er naast de koning een ‘minister’. In die tijd had een minister niet veel te vertellen dus dat ministerstuk was het zwakste stuk, het kon alleen naar een diagonaal aangrenzend veld.

Pas duizend jaar later, in de Middeleeuwen, veranderde de minister in het sterkste stuk: de koningin. Dat kwam omdat aan het Middeleeuwse Hof de koningin naast de koning zat. En die koningin kon tot de randen van het bord: horizontaal, verticaal en diagonaal. Een koningin is snel, zij kan in twee zetten overal op het bord komen. Maar ze is ook gracieus. Pak haar maar eens in je hand. Ze heeft een taille en een kroon op het hoofd. Zij is een knappe verschijning. Lang leve de koningin!

Heb je een vraag voor mij of over de Schaakkaravaan? Stuur een mail naar euwemec@xs4all.nl
Hans Böhm, ambassadeur van de Schaakkaravaan

maandag 20 april 2009

Euwe-borrel

Max Euwe leefde van 1901-1981 en werd wereldkampioen schaken in 1935. Dat was bijzonder voor een Nederlander want de beste spelers kwamen tussen 1900 en 2000 vooral uit Rusland. Juist omdat het zo bijzonder was bloeide de schaaksport in Nederland door Max Euwe op.

Er zijn veel schaakverenigingen ontstaan door hem en zijn naam komt overal voor (zoals de Euwe-straat in Rotterdam en het Max Euwe-plein in Amsterdam met een bronzen standbeeld!), eens in de vijf jaar wordt de gouden Euwe-ring doorgegeven aan iemand die belangrijk is voor de schaaksport in Nederland, er is een lied gemaakt (de Euwe-mars) en er zijn postzegels met het hoofd van Euwe (ook in Mongolië en Joegoslavië), er bestaat een dik boek over zijn leven, er zijn organisaties naar hem vernoemd (zoals het Max Euwe Centrum in Amsterdam en de Association Max Euwe in Monaco). En dan hebben we nog twee keer per jaar een Euwe-borrel in het Amsterdam Holland Casino, daar vertellen we elkaar nieuwtjes en drinken we op Max.

Heb je een vraag voor mij of over de Schaakkaravaan? Stuur een mail naar euwemec@xs4all.nl
Hans Böhm, ambassadeur van de Schaakkaravaan

dinsdag 14 april 2009

1 kleine pion

Als je op voetballen zit, dan weet je dat een voorsprong van 3-0 met nog 1 minuut te spelen genoeg is voor de winst. Je hoeft dan alleen de tijd maar te rekken. Zit je op wielrennen en heb je een voorspong van een ronde op het peloton met de finish in zicht dan kun je relaxen, je wint toch wel, zelfs met een lekke band. Als je nadenkt over bijna alle sporten dan leidt een grote voorsprong op het eind van de strijd vanzelf tot winst.

Nou is het aardige bij schaken dat je kunt winnen met een koning en 1 pion tegen een heel leger van 16 stukken. Componeer zelf maar eens een stelling waarin dat ene kleine pionnetje mat geeft. Je kunt dat in de hoek of aan de rand van het bord doen maar ook midden op het bord!

Heb je een vraag voor mij of over de Schaakkaravaan?

Stuur een mail naar euwemec@xs4all.nl

Hans Böhm, ambassadeur van de Schaakkaravaan

dinsdag 7 april 2009

Schaakfilm

Als je naar de reclame kijkt op televisie, of naar advertenties in de krant, dan zie je soms een schaakstuk of een schaakbord. Dat heeft niets met onze hobby te maken, ze gebruiken de schaaksport om te laten zien dat iets goed doordacht is en betrouwbaar. Dat is wel slim van die bedrijven maar het zou wel zo leuk zijn als ze dan ook iets sponsoren. Bijvoorbeeld een groot schaakfeest voor kinderen.

In detectives zie je soms een politieagent langs een tafeltje lopen waar twee mensen aan het schaken zijn. Hij kijkt dan even en zet iemand in een zet mat. Dat is slim van die filmmakers, want dan laten ze zien dat die agent logisch kan denken en dan kan hij die moord ook wel oplossen. Het leukste is natuurlijk als de film echt over schaken gaat. Kennen jullie de speelfilm Lang Leve de Koningin? Die moet je zien, je kunt hem bekijken in het Max Euwe Centrum.

Heb je een vraag voor mij of over de Schaakkaravaan? Stuur een mail naar euwemec@xs4all.nl

Hans Böhm, ambassadeur van de Schaakkaravaan