woensdag 18 november 2009

Schaakhappening

We hadden vandaag weer een mooi feest met De Schaakkaravaan. De kinderen deden in rap tempo mee met kleuren, schaakrennen, computerles, puzzelen, film kijken, schaakwoorden maken en nog zo wat. Het was een drukte van belang. Wat is die Schaakkaravaan toch een leuk initiatief, al zeg ik het zelf.

In mijn schaakjeugd zat ik vaak tegenover een oudere man in driedelig pak met een grote sigaar. En naarmate die meer verloren stond blies hij alsmaar grotere sigarenrook over het bord. Het is eigenlijk jammer dat De Schaakkaravaan alleen maar in Amsterdam langskomt. Schaken zou toch op iedere basisschool in Nederland gegeven moeten worden. Het laat je logisch denken, verstandig met tijd omgaan, je fantasie gebruiken in moeilijke situaties en het is ook nog gezellig. Want schaken doe je samen. En het maakt ook niet uit of je rood haar hebt of een hoofddoek of een grote neus of maar één been of niet zo goed Nederlands praat of dat je niet sterk bent of blind. Iedereen kan meedoen met schaken!

Een verslag met foto's is te zien op www.schaakkaravaan.nl

donderdag 5 november 2009

Wereldkampioen Max Euwe

In het Max Euwe Centrum (MEC) in hartje Amsterdam, vlakbij het Leidse Plein, is een permanente tentoonstelling gewijd aan onze enige wereldkampioen. Euwe leefde van 1901 tot 1981 en won het WK in 1935 van de illustere Rus Alexander Alexandrowitsj Aljechin.

Nou zijn er wereldkampioenen en wereldkampioenen, er zijn erbij daar merk je nooit iets van. Maar door professor (in de artificiële intelligentie) Max Euwe bloeide de schaaksport op in Nederland, er zijn vele verenigingen vanwege hem opgericht en straten en pleinen dragen zijn naam. Van 1970-1978 was Euwe president van de wereldschaakbond (FIDE) en toen werd hij belangrijk voor alle schakers. Door Euwe is de legendarische tweekamp Bobby Fischer – Boris Spassky (Amerika tegen Rusland!) in 1972 toch nog tot een goed einde gekomen. Max Euwe was een formele maar ook een aardige man, hij gaf schouderklopjes en complimenten. Dat deed ons jeugdspelers goed.

Als je eens een bezoek gaat brengen aan het MEC dan zie je op het Max Euwe Plein op een groot schaakbord met grote stukken vele mensen een partij spelen. Dat had Max bijzonder leuk gevonden. En vraag binnen eens of ze het plaatje De Euwe-Marsch opzetten.

(Max Euwe Centrum, Max Euweplein 30a, 1017 MB Amsterdam, 020-6257017)

donderdag 15 oktober 2009

Lang Leve de Koningin!

Er zijn al heel wat schaakfilms gemaakt en ik heb er aan een paar meegewerkt maar de mooiste is toch wel Lang Leve de Koningin. Die moet je gezien hebben!

Het Max Euwe Centrum heeft een kopie en laat hem van tijd tot tijd zien. Het gaat over een meisje dat kan schaken en in haar dromen komen de stukken tot leven. Het is heel mooi en echt verfilmd, je gelooft die koning gewoon als hij kwaad is op de andere koning. En het wordt heel spannend maar meer verklap ik niet.

Toen ik tiener was droomde ik ook over schaken, meestal was het dan een bijzonder toernooi waarin ik terecht kwam, in een ver en vreemd land. Ik zag ook concreet stellingen, vaak van partijen die ik net gespeeld had en in mijn droom deed ik het dan wel goed. Dat is het mooie van dromen, als je erin zit voelt het als de werkelijkheid.

(De scholen die aan de Schaakkaravaan meedoen, krijgen een exemplaar van de tv-serie, zodat ze die op school kunnen bekijken)

dinsdag 6 oktober 2009

Geschiedenis

Als je aan het schaken bent, of een andere denksport, dan is het aardig om te weten dat mensen uit verre en vreemde landen dat duizenden jaren geleden ook al deden!

De voorlopers van het schaakspel, waren de zogenaamde ren-spelen (denk maar aan Halma en Mens-erger-je-niet). Die bestonden al in 4000 voor Christus, dus 6000 jaar geleden. Er werd wel gespeeld op een bord van 8 bij 8 maar verder speelden ze toen in China en India en de Arabische wereld heel anders schaak.

De voorloper van backgammon was trick-track, zo’n spelbord met van die punten en gouden stenen vonden ze in het Egyptische graf van Keizer Tut-Anch-Amon en die leefde rond 1300 voor Christus. En als je kijkt naar de geschiedenis van het spel Go dan is dat ontstaan in China, ergens rond 2000 voor het begin van onze jaartelling. Historici menen dat go is ontstaan uit de astrologie.

Dus als we een denksport spelen met wie dan ook, waar dan ook ter wereld, dan zijn we niet de eersten.

dinsdag 22 september 2009

15 jaar en kampioen!

Anish Giri is pas vijftien jaar en nu al Nederlands kampioen! Dat had niemand gedacht en daarom werd hij overal op televisie en radio en voor kranten gevraagd hoe dat nou kan. Tenslotte speelde hij tegen gerenommeerde tegenstanders, grootmeesters die minstens twee maal zou oud zijn.

Anish heeft een Russische moeder en een Nepalese vader en woont sinds 2 jaar in Nederland. Zijn vader is waterbouwkundig ingenieur, dus die vond dat waterige Nederland wel een interessant land met al die bruggen en dijken. Anish spreekt Russisch en Nepalees en Japans en al bijna perfect Nederlands.

Hij heeft het schaken eerst geleerd van z’n moeder maar al snel speelde hij alleen maar met de computer. Omdat Anish zo goed is krijgt hij ook een menselijke trainer. Misschien wordt hij ooit nog eens wereldkampioen.

maandag 14 september 2009

21!

Er gingen 21 jeugdspelers naar het EK in Italië. Natuurlijk ging er begeleiding mee maar het was een leuk gezelschap toen ze weggingen en toen ze terugkwamen op Schiphol was de stemming nog beter. Iedereen had het goed gedaan (50% of meer) dus dat wil wat zeggen over het niveau in Schakend Nederland. Er waren vijf categorieën: tot 10,12, 14, 16 en 18 jaar en Nederland werd in iedere categorie vertegenwoordigd.

We hadden 3 hele mooie prijzen. Robin van Kampen werd tweede in de categorie jongens tot 16 jaar en dat is heel goed want hij had ook mee kunnen doen in de categorie tot 14 jaar! Hij verloor alleen van de winnaar de Israëliër Gil Popilsky en dat was niet nodig. Verder haalden Lisa Schut en Anne Haast de gedeelde tweede plaats in de categorie meisjes tot 16 jaar achter de Poolse Kyra Adamowitsj.

Goed hè? Al die goede spelers zijn net zo begonnen als jij, gewoon bij het begin. Herdersmat!

dinsdag 1 september 2009

Openlucht schaken

Het hele marktplein in Meppel stond vol schaaktafels en er deden 130 spelers mee van alle niveaus. Het was een mooie dag, de zon scheen net niet te fel en in een grote tent stond de diskjockey plaatjes te draaien. Op die swingende muziek kwamen ook andere mensen af die dan op de terrassen met een drankje zaten te kijken naar al die schakers. Het was weer eens wat anders: schaken in de buitenlucht met muziek erbij!

Aan het slot van de dag was er een barbecue voor alle deelnemers en ook nog de finale. De finale ging over 4 partijen tussen twee hele goede spelers (Jan Timman en Manuel Bosboom) en die partijen konden op een groot scherm live gevolgd worden. Toen zaten alle andere schaakliefhebbers met een biertje en een bordje vlees in de ondergaande zon met muziek te kijken naar spannend schaak. Dat was cool.

maandag 17 augustus 2009

Zakschaakspel

Als je op reis gaat, in de trein of op een boot, of een dagje naar het strand dan is een zakschaakspelletje wel makkelijk. Je hebt ze in alle soorten en maten. De meeste setjes hebben van die insteek openingen en die worden in de loop van de tijd alsmaar groter, soms zakken de stukken erin weg. Zijn de insteekstukken van ivoor dan kan het lang meegaan maar vaak zijn de stukken van karton en die leven niet lang.

Ik heb nog steeds mijn eigen favoriete minisetje, ooit een keer gekocht in Frankrijk. Het is een uitklapdoosje en de stukken zijn echte stukken, alleen kleiner. Omdat er magneetjes onder de stukken zitten blijven ze ook ondersteboven mooi staan, handig voor als je op je rug ligt onder een parasol. Zo’n klein spel valt ook niet op in restaurants, je kunt gewoon wat analyseren als je op de maaltijd moet wachten.

donderdag 23 juli 2009

Schaken in Andorra

Het is altijd leuk om een toernooi in het buitenland te spelen. Dat geeft extra spanning. Ik las dat drie van onze beste jeugdspelers in een toernooi meedoen in Andorra. Dat is een dwergstaatje in het Zuidwesten van Europa, het ligt in de Pyreneeën tussen Frankrijk en Spanje.

Robin van Kampen, Benjamin Bok en Lisa Schut staan alledrie op 3 uit 4 en doen goed mee. Helemaal mooi was dat Lisa van een Spaanse grootmeester won, Marc Narciso Dublan en die heeft een elo-rating van 2550! Met zo’n rating behoor je tot de beste 300 spelers van de wereld!

In de vijfde ronde moest Lisa tegen Robin. Dat is grappig, dan heb je dat hele eind gereisd en dan zit je toch weer tegen elkaar te spelen. De moeder van Lisa doet ook mee. Als jouw vader of moeder schaken ook leuk vindt dan moet je eens samen naar een buitenlands toernooi gaan!

vrijdag 10 juli 2009

Wonderkinderen

Een wonderkind is iemand die iets heel goed kan maar daar eigenlijk de tijd, de ervaring, niet voor heeft gehad: dat is dan wonderlijk. We hebben in Nederland een paar hele goede jeugdspelers rondlopen van 14/15 jaar en al één grootmeester: Anish Giri. Zij speelden al vele internationale toernooien en kunnen gerenommeerde Meesters en Grootmeesters goed partij geven. Maar zijn zij ook wonderkinderen?

Het is maar een eigen beoordeling maar mijn gevoel zegt me dat een wonderkind niet veel ouder mag zijn dan 10 jaar. Het meest bekende schaakwonderkind was Samuel Reshevsky, die in 1911 in Polen werd geboren. Hij leerde schaken op zijn vierde jaar en was op zijn achtste wereldberoemd. Toen versloeg hij al hele goede spelers en speelde simultaans tegen soms 75 spelers tegelijk, over de hele wereld. Op oude foto’s komt hij staande net boven de tafel uit. Zijn ouders verhuisden naar Amerika in 1920 en Reshevsky was daar een van de beste spelers gedurende veertig jaar. Hij werd net geen wereldkampioen maar zat er soms dicht bij. Reshevsky was een echt wonderkind.

maandag 29 juni 2009

Briefkaarten

In de tijd dat er nog geen computers waren speelden schakers met briefkaarten. Correspondentieschaak, heet dat en daarin zijn nog steeds competities en wereldkampioenschappen.

Laatst kreeg ik zomaar van iemand een pakketje met 69 kaarten. De meeste kaarten hadden een poststempel van wel honderd jaar geleden. Er zaten ook wat kaarten bij van onze enige wereldkampioen schaken Max Euwe. Hier heb ik er een van 1911 uit Inssbruck, dat ligt in Oostenrijk, en die beantwoordt de zet 58.c4-c5 met Th4-h3+. Op de voorkant ligt een mooi dorpje tegen een bergwand aan.

Correspondentiepartijen duurden vroeger soms langer dan drie jaar, omdat de Post nog niet zo goed werkte. Als je een vriendje of vriendinnetje hebt in een andere stad, dan is het leuk om een schaakpartij te spelen met briefkaarten. Dan kun je ook over iets anders schrijven. Je krijgt zomaar iedere keer een leuk kadootje!

zondag 21 juni 2009

Simultaan

Een groot sportcentrum in het plaatsje Driebergen bestond 25 jaar en daarom gaven ze een feest.

Overal zag je mensen die les kregen in tennis, beachvolleybal, basketbal, voetbal maar ook dansen en fitness.Ik gaf een simultaan, midden op het grote complex, precies naast de discohoek. Dat was wel gezellig en ik probeerde een beetje op de maat van de muziek te zetten. Simultaan betekent ‘gelijktijdig’, en dan speelt 1 goede speler tegen 10, 20 of 30 tegenstanders. Die mogen blijven zitten en de simultaangever loopt rondjes langs de borden.

Dat is altijd spectaculair voor mensen die wel een beetje kunnen schaken maar nog niet zo goed. “Hoe onthoud je nou al die partijen?” vragen ze dan. Dat is moeilijk uit te leggen. Het mooie was dat bij het schaken een blinde man meedeed en ook een man zonder armen. Die had zijn eigen spel meegenomen, met beugels aan de stukken die hij met de mond verzette. De organisator vond het fantastisch dat op zijn sportfeest dankzij de schaaksport iedereen kon meedoen.

zondag 7 juni 2009

Karavaanfeest

We hebben de eerste serie lessen gegeven en daarom was er feest. We vierden het op de Boekmanschool en we mochten van alle lokalen gebruik maken. In de sporthal moesten de kinderen hard heen en weer rennen tussen de stukken aan de ene kant en een groot leeg bord aan de andere kant. Je mocht maar 1 stuk per keer meenemen en er stonden hindernissen onderweg. De kampioenen hadden het hele spel opgezet in 2 minuut en 19 seconden!

In een andere zaal konden de kinderen tekeningen maken, daar zaten hele mooie bij. Weer ergens anders kon je schaken met een dobbelsteen, en als je dan een bepaald nummer gooide MOEST je met een bepaald stuk spelen. Dat was wel gek. Je kon ook woorden maken door met de koning over het bord te lopen en je kon ook weggeefschaak spelen. Dan is slaan verplicht en wint degene die het eerst al zijn stukken kwijt is.

In weer een andere zaal stonden computers en werden leuke opgaven gegeven. Dan kon je ook nog kiezen voor de filmzaal waar een mix van schaakflimpjes (onder ander uit de film Lang Leve de Koningin) werd gedraaid. Ergens tussendoor, op een open plek waar iedereen voorbij kwam zat ik met een schaakbord en een klok en mocht iedereen het proberen met 5 minuten voor de partij en ik kreeg er 2. Dat was soms heel snel schuiven. Al met al een leuk feest.

Iedereen ging met een KARAVAAN-T-shirt naar huis en een CD-Rom met schaaklessen. In november gaan we weer een feestje vieren!

Zie www.schaakkaravaan.nl voor een uitgebreider verslag en foto’s.

maandag 25 mei 2009

Lekker weer

Je zou kunnen denken dat schaken meer hoort bij de winter. Als het buiten guur en koud is, dan is het binnen mooi tijd voor een partijtje schaak bij de kachel. Maar dat hoeft helemaal niet! Juist als de zon schijnt zie je mensen op pleinen en in parken tegen elkaar schaken. Dat doen ze overal: in New York, Parijs en Moskou. En iedere dag ook op het Max Euwe-plein in Amsterdam.

Dan staan er mensen omheen, die meekijken en vaak ook meepraten met de partij. “ Goeie zet!” of “Dat is niet slim” of “Wat doet-ie nou?”, hoor je dan. Als je een zakschaakbordje hebt dan kun je ook zelf een partijtje analyseren op een terras, met een glaasje limonade erbij. Mijn oude vriend Herman ging op zijn vakanties altijd in de lobby van het hotel zitten met een schaakbord. Dan had hij altijd snel een tegenstander en een schaakvriend voor de rest van de vakantie.

Heb je een vraag voor mij of over de Schaakkaravaan? Stuur een mail naar euwemec@xs4all.nl

Hans Böhm, ambassadeur van de Schaakkaravaan

maandag 18 mei 2009

Euro-Chess Festival

Deze week wordt het Euro-Chess Festival gehouden in het Limburgse Valkenburg. Dat is een evenement waar dit keer zeven landen aan meedoen: Hongarije, Polen, Tsjechië, Slowakije, Duitsland, België en Nederland. De deelnemers zijn jonge mensen tot 25 jaar die meervoudig gehandicapt zijn. Zij kunnen niet lopen of zien maar wel schaken. De schaaksport is hier een middel om iets aardigs te doen.

Omdat de schaaksport boven de taal verheven is kunnen alle kinderen met elkaar plezier hebben. Er is een jongetje bij die alleen met zijn hoofd kan bewegen. Hij geeft de zetten met knikjes door en moet lachen als de verkeerde zet wordt gedaan. Ze spelen de hele week tegen elkaar en ze slapen in een sprookjesachtige gebouw, met alle kleuren van de regenboog en bomen die uit ramen groeien en overal kun je de muren bevoelen en die zijn soms glad, soms gebroken en soms met ribbeltjes. Het gaat hier vooral om het gezamenlijke plezier van het spelen.

Heb je een vraag voor mij of over de Schaakkaravaan? Stuur een mail naar euwemec@xs4all.nl

Hans Böhm, ambassadeur van de Schaakkaravaan

maandag 11 mei 2009

Schaakboeken

Als je van schaken houdt moet je onze twee klassiekers gelezen hebben: De Verdediging van Nabokov uit 1930 en Die Schachnovelle van Stefan Zweig uit 1943. “Dat zijn oude boeken” zul je denken maar er zijn veel oudere boeken die nog steeds populair zijn.

Die twee romans gaan over een schaker die zich buiten de maatschappij voelt staan. En dan beleef je rare avonturen die een ander, een normaal mens zeg maar, niet meemaakt. Dat zijn niet altijd leuke dingen. Maar dat kan een schaker niet schelen want hij heeft altijd zijn sport bij zich om zich gelukkig te voelen, waar hij ook is. Al zit hij alleen op een berg of ergens weggestopt in het oerwoud. Omdat het goede schrijvers waren zijn de boeken voor iedereen interessant om te lezen. Als je ze nog niet kent, dan weet je nu een mooi verjaardagscadeau.

Heb je een vraag voor mij of over de Schaakkaravaan? Stuur een mail naar euwemec@xs4all.nl

Hans Böhm, ambassadeur van de Schaakkaravaan

maandag 4 mei 2009

Jeugdkampioenen

Het Nederlands jeugdkampioenschap is afgelopen en we hebben allemaal nieuwe kampioenen! Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat er drie categorieën zijn: tot en met 20 jaar, tot en met 16 jaar en tot en met 14 jaar.

Er zijn aparte groepen voor meisjes maar als ze goed genoeg zijn kunnen meisjes ook meedoen aan het algemene kampioenschap. Hetzelfde geldt voor de leeftijdsklasse, je kunt meedoen in een hogere klasse. Dat gebeurde ook want Benjamin Bok en Robin van Kampen zijn 14 jaar maar speelden mee in de groep tot en met 20 jaar. En heel goed, want in de laatste ronde konden ze allebei nog winnen. Uiteindelijk werd Robin kampioen!

Leonore Braggaar werd kampioen bij de meisjes tot en met 20 jaar. In de categorie tot en met 16 jaar wonnen Hugo ten Hertog en Evie Warmelink. In de categorie tot en met 14 jaar wonnen Roger Meng en Diana Dalemans. Zij mogen allemaal meespelen bij de Europese jeugdkampioenschappen in augustus in Porto San Giorgio in Italië. En misschien doet Robin van Kampen ook mee met het jeugdwereldkampioenschap in november in Antalya in Turkije. Zo zie je nog eens wat van de wereld!

zondag 26 april 2009

Lang leve de Koningin!

30 april vieren we Koninginnedag maar het had niet veel gescheeld of we hadden geen koningin gehad. In het begin van het schaakspel zoals wij het kennen (zo’n 1500 jaar geleden) stond er naast de koning een ‘minister’. In die tijd had een minister niet veel te vertellen dus dat ministerstuk was het zwakste stuk, het kon alleen naar een diagonaal aangrenzend veld.

Pas duizend jaar later, in de Middeleeuwen, veranderde de minister in het sterkste stuk: de koningin. Dat kwam omdat aan het Middeleeuwse Hof de koningin naast de koning zat. En die koningin kon tot de randen van het bord: horizontaal, verticaal en diagonaal. Een koningin is snel, zij kan in twee zetten overal op het bord komen. Maar ze is ook gracieus. Pak haar maar eens in je hand. Ze heeft een taille en een kroon op het hoofd. Zij is een knappe verschijning. Lang leve de koningin!

Heb je een vraag voor mij of over de Schaakkaravaan? Stuur een mail naar euwemec@xs4all.nl
Hans Böhm, ambassadeur van de Schaakkaravaan

maandag 20 april 2009

Euwe-borrel

Max Euwe leefde van 1901-1981 en werd wereldkampioen schaken in 1935. Dat was bijzonder voor een Nederlander want de beste spelers kwamen tussen 1900 en 2000 vooral uit Rusland. Juist omdat het zo bijzonder was bloeide de schaaksport in Nederland door Max Euwe op.

Er zijn veel schaakverenigingen ontstaan door hem en zijn naam komt overal voor (zoals de Euwe-straat in Rotterdam en het Max Euwe-plein in Amsterdam met een bronzen standbeeld!), eens in de vijf jaar wordt de gouden Euwe-ring doorgegeven aan iemand die belangrijk is voor de schaaksport in Nederland, er is een lied gemaakt (de Euwe-mars) en er zijn postzegels met het hoofd van Euwe (ook in Mongolië en Joegoslavië), er bestaat een dik boek over zijn leven, er zijn organisaties naar hem vernoemd (zoals het Max Euwe Centrum in Amsterdam en de Association Max Euwe in Monaco). En dan hebben we nog twee keer per jaar een Euwe-borrel in het Amsterdam Holland Casino, daar vertellen we elkaar nieuwtjes en drinken we op Max.

Heb je een vraag voor mij of over de Schaakkaravaan? Stuur een mail naar euwemec@xs4all.nl
Hans Böhm, ambassadeur van de Schaakkaravaan

dinsdag 14 april 2009

1 kleine pion

Als je op voetballen zit, dan weet je dat een voorsprong van 3-0 met nog 1 minuut te spelen genoeg is voor de winst. Je hoeft dan alleen de tijd maar te rekken. Zit je op wielrennen en heb je een voorspong van een ronde op het peloton met de finish in zicht dan kun je relaxen, je wint toch wel, zelfs met een lekke band. Als je nadenkt over bijna alle sporten dan leidt een grote voorsprong op het eind van de strijd vanzelf tot winst.

Nou is het aardige bij schaken dat je kunt winnen met een koning en 1 pion tegen een heel leger van 16 stukken. Componeer zelf maar eens een stelling waarin dat ene kleine pionnetje mat geeft. Je kunt dat in de hoek of aan de rand van het bord doen maar ook midden op het bord!

Heb je een vraag voor mij of over de Schaakkaravaan?

Stuur een mail naar euwemec@xs4all.nl

Hans Böhm, ambassadeur van de Schaakkaravaan

dinsdag 7 april 2009

Schaakfilm

Als je naar de reclame kijkt op televisie, of naar advertenties in de krant, dan zie je soms een schaakstuk of een schaakbord. Dat heeft niets met onze hobby te maken, ze gebruiken de schaaksport om te laten zien dat iets goed doordacht is en betrouwbaar. Dat is wel slim van die bedrijven maar het zou wel zo leuk zijn als ze dan ook iets sponsoren. Bijvoorbeeld een groot schaakfeest voor kinderen.

In detectives zie je soms een politieagent langs een tafeltje lopen waar twee mensen aan het schaken zijn. Hij kijkt dan even en zet iemand in een zet mat. Dat is slim van die filmmakers, want dan laten ze zien dat die agent logisch kan denken en dan kan hij die moord ook wel oplossen. Het leukste is natuurlijk als de film echt over schaken gaat. Kennen jullie de speelfilm Lang Leve de Koningin? Die moet je zien, je kunt hem bekijken in het Max Euwe Centrum.

Heb je een vraag voor mij of over de Schaakkaravaan? Stuur een mail naar euwemec@xs4all.nl

Hans Böhm, ambassadeur van de Schaakkaravaan

maandag 30 maart 2009

Blindschaken

Als mensen blind zijn kunnen ze toch gewoon blijven schaken. Dan spelen ze op een speciaal bord waarvan de witte velden hoger liggen dan de zwarte. Op alle zwarte stukken zit een klein koperen kopje. De blinde schakers voelen met alle vingers over hun eigen schaakbord en zeggen dan de zet hardop tegen de tegenstander. Er zijn wereldkampioenschappen voor slechtziende en blinde spelers.

Maar ziende schakers spelen ook blindschaak. Ik leerde mezelf blindschaken tijdens mijn afdroogbeurt en dat was om de drie dagen want ik had ook een broer en een zus. Dan zaten mijn vader en mijn broer in de huiskamer met een schaakbord voor zich en ik riep dan de zetten vanuit de keuken. Soms deden ze voor de gein een onmogelijke zet en dan werd ik heel kwaad en dat vonden zij dan weer leuk. Het is niet zo moeilijk als het lijkt, blindschaken, probeer het zelf maar eens.

Heb je een vraag voor mij of over de Schaakkaravaan? Stuur een mail naar euwemec@xs4all.nl

Hans Böhm, ambassadeur van de Schaakkaravaan

maandag 23 maart 2009

NK internetschaak, ook voor jou!

Als je wilt, kun je meespelen in het Nederlands Kampioenschap. Echt waar!

De Koninklijke Nederlandse Schaak Bond (KNSB) organiseert iets heel nieuws: schaken via je computer. Dus je kunt gewoon thuis blijven zitten. Er zijn wat voorronden maar daar kun je meerdere keren in spelen, ook al verlies je een keer. Vorige week was de aftrap en als demonstratiepartij werd een partijtje gespeeld met Robin Engelberts, zij is zelf negen jaar maar toch al rapidkampioene tot en met 12 jaar.

Je moet wel snel zijn met opgeven want de voorronden zijn in begin april. (op http://www.schaakbond.nl/ staat alle informatie). Tegenwoordig zitten er chippies in de schaakstukken en als wereldkampioen Viswanathan Anand uit India Lc1-g5 speelt in Spanje (want daar woont hij nu) dan zie ik dat tegelijkertijd bij mij thuis op de computer. Tijd en plaats spelen geen rol, gek hè?

Hans Böhm, ambassadeur Schaakkaravaan

Heb je een vraag voor mij of over de Schaakkaravaan? Stuur een mail naar euwemec@xs4all.nl

maandag 16 maart 2009

Schaakstuk zijn

Het is niet makkelijk om een schaakstuk te zijn. Afgelopen zondag speelden Tim Krabbé en ik op het Centraal Station in Utrecht een partij met levende schaakstukken. De paarden konden prachtig dansen, zelfs op 1 hoef, ze maakten koprollen en sprongen over de andere stukken heen, precies zoals het hoort.

De koninginnen en de koningen hadden mooie gewaden aan, met kroontjes op het hoofd. De torens waren gekleed in boeken, zelfs boven op hun hoofd hadden ze een opengeslagen boek. De pionnen hielden een stok dreigend voor zich en de lopers liepen een beetje schuin.

Alle stukken gingen en sloegen op hun eigen manier, met hun eigen waardigheid. Er stonden honderden mensen te kijken en soms, als een stuk geslagen werd kwam iemand van de EHBO. De partij eindigde na een spannende strijd in remise maar dat maakte eigenlijk niets uit. Het was gewoon een leuk schouwspel. Welk stuk zou jij willen zijn?

Hans Böhm, ambassadeur Schaakkaravaan

Heb je een vraag voor mij of over de Schaakkaravaan? Stuur een mail naar euwemec@xs4all.nl

maandag 9 maart 2009

Schaken in het buitenland

Het is wel spannend, cool, gaaf en ook een beetje vet als je een toernooi in het buitenland speelt. Nou las ik over Lars Vereggen, elf jaar, die in Frankrijk een toernooi gewonnen had in de categorie ‘onder twaalf’. Heel goed Lars, ga zo door.

Lisa Schut (14) speelde de laatste maanden in zowel Spanje als Frankrijk en zij deed het zo goed dat ze straks haar WIM-titel krijgt, dat staat voor women-international-master. Lisa speelde zelfs remise tegen Meesters en Grootmeesters. Die Lisa komt er wel.

Het aardige van schaken in het buitenland is dat je veel vrienden en vriendinnen maakt, want je hebt dezelfde interesse. Als je de partijen analyseert ga je vanzelf over hele andere dingen praten. Ik bleef soms na een toernooi nog een tijdje hangen in het een of andere land. Leuk hè? Moet je ook doen!

Hans Böhm, ambassadeur Schaakkaravaan

Heb je een vraag voor mij of over de Schaakkaravaan? Stuur een mail naar euwemec@xs4all.nl

maandag 2 maart 2009

Favoriete schaakstukken

Het is vreemd maar iedereen heeft wel een favoriet schaakstuk. Ik speelde eens tegen een meisje van pakweg acht jaar, ze kwam amper boven de tafel uit. Omdat ze verloren stond gaf ik mijn dame weg, dat maakte voor de uitslag toch niet uit. Maar zij sloeg mijn dame niet met haar toren! Zij hield van torens.

Omdat paarden en lopers ongeveer gelijk zijn in kracht, wordt de eigen voorkeur goed zichtbaar. Ik houd meer van het paard en dus zie je in mijn partijen vaker dat ik het met een paard opneem tegen een loper. Natuurlijk mag dat helemaal niet en moet je iedere stelling volkomen objectief beoordelen en die stukken ruilen die geruild moeten worden. Maar ja, schakers zijn ook maar mensen.

Hans Böhm, ambassadeur van De Schaakkaravaan

Heb je een vraag voor mij of over de Schaakkaravaan? Stuur een mail naar euwemec@xs4all.nl

dinsdag 24 februari 2009

Feestje bij Jan


Van de week was ik op een feestje bij Jan Timman. Nou ken ik Jan al langer dan 40 jaar. Toen hij zestien was werd hij jeugdkampioen van Nederland en toen ik zeventien werd, was ik de volgende jeugdkampioen. Later speelden we samen in vele toernooien, in Nederland maar ook in verre en vreemde landen en steden. Amerika, Rusland, IJsland, Spanje, Noorwegen, Bulgarije, Joegoslavië, Oost en West-Duitsland (daar liep toen nog een muur dwars door Berlijn) en nog zo veel andere landen.

We zijn ouder geworden maar de schaaksport is altijd bij ons gebleven. Op zijn feestje bekeken we nog een mooie partij, die op dat moment gespeeld werd in Sofia (de hoofdstad van Bulgarije). Er waren meer schakers en we zaten middenin de kamer en analyseerden op een veel gebruikt schaakbord de partij vanaf de computer. Je kon zien dat de niet-schakers het jammer vonden dat ze niet mee konden doen. Hadden ze maar op school moeten leren schaken!

Hans Böhm, ambassadeur Schaakkaravaan

Heb je een vraag voor mij of over de Schaakkaravaan? Stuur een mail naar euwemec@xs4all.nl

maandag 16 februari 2009

Iedereen kan schaken!

Ik leerde schaken van mijn ouders. Die waren niet zo goed maar ze hadden een apart soort plezier als ze speelden. Dan deed mijn vader na lang nadenken een zet en keek mijn moeder een beetje van onderen aan. Dan gaf hij mij soms een knipoog en stak een sigaar op. Ik vond dat spannend allemaal en kon zo op mijn vijfde jaar meespelen. Mijn moeder is nu 91 jaar en ze schaakt nog steeds, met de jonge buurman van 87. Die ziet niet meer zo goed en daarom zet hij de stukken niet netjes op de velden. “Waar staat die nou”? vraagt m’n moeder dan en samen zetten ze de stukken recht. Het mooie van schaken is dat het niet uitmaakt of je sterk of zwak bent; mooi of lelijk; oud of jong; rijk of arm; slim of minder slim; directeur of krantenbezorger; wit, zwart, geel of rood: als je eenmaal gaat spelen is iedereen gelijk.

Hans Böhm, ambassadeur Schaakkaravaan

maandag 9 februari 2009

Schaakkaravaan geopend!

Wat was dat een goed begin van De Schaakkaravaan! Ik kwam de hoek om lopen en daar stond een prachtige schaakbakfiets, in zwart/wit en helemaal opgevuld met schaakstukken en ballonnen.

Toen moest ik het plein oprijden van de Boekmanschool (dat was niet makkelijk want er zit geen rem op een bakfiets) en daar stonden allemaal vrolijke kinderen met een papieren paard op het hoofd. En ze konden al schaken want ze kenden alle stukken.

Met de wethouder van Sport van Amsterdam, Carolien Gehrels, zijn we naar het schaakleslokaal gegaan. Dat was mooi aangekleed en de kinderen kregen nog snel een lesje en toen leerden ze stukken slaan met snoepjes. Dat is lekker slaan!

Er waren wel zeven fotografen aanwezig en die wilden alle kinderen op de foto hebben. Het is jammer dat we niet bij iedere schaakschool zo'n feestelijk begin kunnen hebben. Maar alle kinderen die meedoen met De Karavaan zie ik later dit jaar nog wel. Want met de schaaksport kun je vele leuke dingen doen.

Als je wilt reageren, stuur me dan een mailtje, ik antwoord iedereen. Tot ziens.

Heb je een vraag voor mij of over de Schaakkaravaan? Stuur een mail naar mailto:euwemec@xs4all.nl?subject=de%20Schaakkaravaan

Hans Böhm, ambassadeur van de Schaakkaravaan